Friday, April 22, 2011

Choose One. haha

Actually, tempat kita nak belajar seperti universiti atau kolej hanyalah menyumbang bawah dari 20% dari pencapaian kita. Selebihnya adalah dari ini inisiatif kita termasuklah 'nasib'. Kalau usaha plus nasib plus minat plus rezeki kita tu baik, maka, gempak lah result kita. Kalau tak, memang tak ah.
Secara simplenya, Pra-Universiti = Tamhidi = Asasi = Foundation = Matrikulasi = Form 6. Most of them adalah A level yang kita mungkin tak boleh guna langsung untuk dapatkan pekerjaan. So, macam mana nak bezakan antara mereka semua? Senang je:

MATRIX
1.Under kerajaan - Tak perlu bayar. Siap dapat elaun lagi. (Pro)
2.Nak masuk susah (Contra)
3.Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
4.Subject yang compact dan pembelajaran yang laju (Contra)
5.Kurang praktikal (Contra)
6.Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
7.Matrik, korang dapat 3.5 pun belum tentu boleh pergi jauh. (Super Contra)
8.Lepasan Matrik tak boleh di gunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

ASASI/FOUNDATION
1.Kalau under IPTS, kena bayar sendiri / Biasiswa. Loan or Pinjaman PTPTN dan MARA mostly not available. (Contra)
2.Nak masuk susah (Contra)
3.Cepat tamat pengajian - Terus masuk degree. (Pro)
4.Kurang praktikal (Contra)
5.Perlukan result yang gempak. Or else, akan di tendang. (Contra)
6.Kalau lulus, tempat / course (kos) untuk degree lebih terjamin berbanding Matrik. (Pro)
7.Sijil Asasi / Foundation tak boleh digunakan untuk dapatkan kerja. (Contra)

DIPLOMA
1.Masa pembelajaran yang panjang - Mostly 3 hingga 4 tahun. Tapi sambung degree dengan hanya 2 tahun. (Not so contra)
2.Lebih praktikal dari Asasi dan Matrik dan Form 6 etc. (Pro)
3.Lebih peluang kerja - Matrik + Ijazah vs Diploma + Ijazah, Diploma + Ijazah akan menang. (Pro)
4.Ilmu lebih banyak dari Asasi dan Matrik - Diploma, kadang-kadang minor course lagi banyak dari major. (Pro)
5.Pembelajaran lebih relax. (Pro)
6.Mungkin melekakan. (Contra)
7.Diploma boleh di gunakan untuk dapatkan pekerjaan tak seperti Matrik dan Asasi.

TAHMIDI (USIM shj)
1.Ini yang orang paling tak tahu maksudnya. Tapi ianya sama macam matrikulasi dan asasi. Tapi khas untuk lepasan sekolah agama sahaja mungkin.
2.Perlu power bahasa arab.

FORM6
1.Tempoh pengajian yang singkat (Pro)
2.Pembelajaran yang sukar, cepat dan compact. (Contra)
3.Kalo score 4 flat dalam kelas aliran sains, sure boleh masuk apa course sains yang korang nak. (Super Pro)
4.Nak fly ke mana-mana pun tak der hal bila result 3.5 science stream. MARA sure sayang korang. (Super Pro)
5.STPM adalah peperiksaan yang paling sukar di asia. (Pro? Contra?)
6.STPM candidates akan sentiasa di dahului berbanding Matrik. (Pro)
7.STPM science stream, korang dapat pointer dalam 2.75 pun korang mungkin dah boleh kalahkan matrik yang pointer 3.2-3.4 (Pro).

SIJIL
1.Pra- U (Contra)
2.Sijil boleh di gunakan untuk mendapatkan pekerjaan. Tak seperti Asasi, Foundation dan Matrik. (Pro)
3.Tempoh pengajian yang lama. Ambil sijil dalam 3 tahun, then kalau nak sambung Diploma dalam 2 or 1 1/2 tahun. Then sambung degree 2-3 tahun. Tempoh pengajian 6 tahun minima. (Contra)
4.Sesuai untuk orang yang nak masuk dalam bidang yang baru. Contohnya, korang kelas science then korang nak cebur dalam bidang Account, korang patut ambil Sijil Account.
5.Aku tak rekomen korang ambil Sijil

Credits to Zaku_one. =D 

Read more...

Thursday, February 17, 2011

senarai sekolah SBT saringan kedua

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan nama 23 sekolah lagi yang diiktiraf sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) selepas ia didapati memenuhi kriteria yang diperlukan. 

Kategori sekolah menengah
Sekolah Menengah Imtiaz, Terengganu; 
Sekolah Menengah Kebangsaan Jalan Empat, Selangor; 
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Pekan, Pahang(InSTAR);  

Kategori sekolah rendah
Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Lubai, Sarawak; 
SK Convent Muar, Johor; 
SK Seri Biram, Pahang; 
SK Sultan Ahmad Tajuddin, Kedah; 
SK Setiawangsa, Kuala Lumpur; 
SK (Perempuan) Methodist Kuantan, Pahang; 
SK Sultan Ismail, Terengganu; 
SK Jalan Tiga, Selangor; 
SJK(C) Perempuan China, Pulau Pinang dan 
SJK(C) Lick Hung, Selangor. 

aq selaku Old Boys of ASiS(OASiS) berasa agak bangga dengan kejayaan yg telah skola aq capai...harap2 kejayaan ini akan berterusan untuk keputusan SPM batch PATRIOTS (batch VII) SPM 2010 nanti akan mempamerkan keputusan yg cemerlang dan ASiS berjaya mendapatkan tempat pertama di Malaysia..

credit to my blog JiwaMusik™

by FareezTajudin

Read more...

Friday, February 4, 2011

Khazanah 2nd Stage.

Well, first and foremost, in 19th of January 2011, 9 of our friends manage to make it to the 2nd stage which are ;-

- Me :P
- Hariz Husni
- Izat Ibrahim
- Izzat Iskandar Thani
- Ihsan Illiayas
- Azmi Naquib Azmi
- Aldil Hakim
- Syarif Ayob
- Faruq Roslan

The session is divided into 2, the group project and the interview. And in the group work we are divided into 4 teams sorted according to the colour on our name tag. Along with 36 other students from all SBP and MRSM, the process begun.

First task, within 45 minutes, we were asked to prepare a slide show to promote industries such as Health Tourism and ICT to MATRADE. In such that MATRADE is going to decide whether the local industries we present about is worth promoting to international corporation or expo. After that, we are given 5 minutes to present about it. Following that, a grueling 25 minutes Q&A session by the assessors.
I warn you guys, they have NO MERCY. They'll ask you everything or anything that could bring your team down, your self confidence down, and then in the end, you'll start calling the assessors a bitch. :D

What exactly they want to assessed here is your communication skill, self confidence and I forgot one more element.
On to the next station, you have been rejected by MATRADE. I forgot the time limit, but within that short time, write an appeal letter to MATRADE to give you a second chance. 

The second task, MATRADE is giving you a second chance! (YAYYYY -.-") 
Thus, you are ask to write about another local industry aside from Health Tourism and ICT to promote to MATRADE. You are given 20 minutes. I wrote about Agriculture, although I'm lame on economics. --"

Now the hard part dah lepas. Its time for the interview. Believe me when I say this, the interview is on a relax and 'santai' basis. Just be yourself.

A word of advice from me, for the interview, be yourself and just let them decide whether your qualified or not. Bergantung kepada rezekilah katekan. :)




Read more...

Tuesday, January 11, 2011

Classification of various types of engineering courses

    




For more detail, click here.!

Read more...

Thursday, December 30, 2010

12 Hot Career - by Forbes Magazine

The Forbes magazine recently listed 12 hot careers in years to come. According to them the advances in technology, changes in consumers habits, an aging population and increase in offshore jobs (outsourcing) are factors that contribute to dynamic job markets. Because of this, jobs that are popular one day can quickly become obsolete in the future. This list is done based on their research on the anticipated job openings from the American Department of Labour. So it might not be entirely relevant to us. 


Business and Finance

1. Accountants and auditors

2. Financial examiners - people who ensure companies comply with financial-related laws. 
3. Personal financial advisors - people who help clients do retirement planning and meet financial objectives. In Malaysia generally, our personal financial advisors start as insurance agents and then they move up by taking a Certified Financial Planner course. 


4. General and operations Manager - managers who run the day-to-day operations of a company.
 
5. Management analyst - also known as management consultants, these are people who advise businesses on how to increase their efficiency. Some well-know management consultants are  McKinsey, Boston Consulting Group and Binafikir (home grown).

Education

6. Elementary school teachers - teachers in primary school level. This might not apply to Malaysia but it is interesting to note the recent increase in private schools. We have university colleges like UCSI and UCTI going into the private school business. Also two British boarding schools are headed to Malaysia, Epsom in Enstek, Sepang and Marlborough in Iskandar, Johor.

7. Post-secondary school teachers - academics in colleges and universities. With the number of new universities coming up  in Malaysia, this is a new growth career. At our last count we have the following new universities coming to Malaysia within the next few years. 

- Newcastle University Medice Malaysia - Iskandar, Johor
- Netherlands Maritime Institute of Technology - Iskandar, Johor
- Southampton University - Iskandar, Johor
- iCarnegie
- Premier International University Perak
- Manipal University

Health Care
8. Nurse - there is a large number of nurses locally but there are ample opportunities overseas.

9. Physician assistant - similar to hospital assistants in Malaysia, physician assistants provide similar health care service as physicians.

10. Medical scientist - the R&D guys in the medical field.

Technology
11. Network systems and data communications specialist - with businesses operating in different geographies, network specialist are important to manage a company's network. 

Transportation

12. Truck driver: heavy tractor trailer - the reason why trucking industry is big in USA is because of the size of the country. 


Read more...